HTML

Balkán Angyalai Baráti Klub

Történelmi regényhez kapcsolódó baráti klub.

Friss topikok

Balkán Angyalai-Nyamiii!!!

2012.03.13. 21:04 Pacsi20

Sziasztok!

 

 

Annyira finomakat ettem az elmúlt napokban, gondoltam ideje egy kicsit csajosabb témákról beszélgetni, mennyire vagytok jártasa a szerb konyhában?

 

Mert én nem, de gondoltam talán itt az ideje főzöcskézni, na meg mivel állandóan a köynvről és a szerbekről beszélgetünk, egy kicsit elmélyedni a témában.

 

 

Vagyis ha tudtok jó recepteket, vagy csak pár trükköt, akkor hajrá, és osszátok meg Velünk!!!

 

 

Pacsii

 

31 komment

Címkék: könyv kaja csapat balkán angyalai

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanangyalai.blog.hu/api/trackback/id/tr264315022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

politu 2012.03.16. 18:50:52

Ritkán található két olyan nép, melynek ízlése, konyhája, annyira hasonlítana egymáshoz, mint a magyar és a szerb. A fűszeres és erős ételek, a sültek, a sütemények közül a rétesfélék, mindkét nép konyhájának jellegzetességei közé tartoznak.

KRALACI 2012.03.16. 19:05:58

Én meg ezt találtam, ha egy külföldi betéved egy valódi szerb vendéglőbe, vagy egy tőzsgyökeres szerb család látja vendégül, sligovicával (szilvapálinkával) ágyaznak meg a többfogásos ételsornak. (Ezenkívül szőlőből – lozovaca –, körtéből – viljamovka –, almából – jabukovaca –, is készülnek hasonló alkoholos italok.) Ezt követi az előétel: a kapros juhtúró, a balkáni étkezések kedvelt bevezetője. Ezen nem kell csodálkozni: a balkáni hegyek oldalában sok szilva terem, és a kopár hegyekben birkák legelnek. Amiből sok van – az olcsó, ami pedig olcsó – az a tömegek, ellátását szolgálja. Egyszerű, de igaz elmélet. Persze, még hozzá kell tenni azért valamit: azokban a hegyekben nem csupán sok, de szerfölött ízletes, gazdag cukortartalmú, ezért erős, tüzes pálinkát szolgáltató szilva terem. A hegyi legelőkön élő birka húsa nem akármilyen: a szabad élettől, a sok mozgástól izmos állat húsa ízletes, tápláló. A belőle készült leves vagy sült fölséges ízű.

lionking78 2012.03.16. 19:08:41

@KRALACI: én nem vagyok ennyire gurmann: )

harcos345 2012.03.16. 19:10:56

nekem meg az ázsiai kaják jönnek be

szimatka 2012.03.16. 19:14:41

a savanyú levesekük bejött, az olyan különleges

adaqib 2012.03.16. 19:18:46

de megvan nekik a szerb lecsó változata is

gézengúúz8 2012.03.16. 19:21:04

na ez egyre jobban hangzik

hadaig 2012.03.16. 19:22:46

Csak nekem az nem jött be, hogy sütni kell és nem főzni

Pacsi20 2012.03.16. 19:24:30

Örülök hogy kommeneltek, azt hittem már mindenki elutazott…:)

szimatka 2012.03.16. 19:25:58

na megtaláltam, ha gondoljátok felrakom a csorba leves receptjét

szimatka 2012.03.16. 19:31:18

az a savanyú:D Kiszela csorba
Hozzávalók: 60 dkg bárány- vagy borjúhús, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 3 l hús- vagy zöldségalaplé, 10 dkg zöldborsó, só, őrölt fehér bors, szerecsendió, 1 ek. liszt, ½ citrom, ½ csokor petrezselyem zöldje, ½ csokor kapor, 1 dl tejszín, 4 tojássárgája, 4 ek. tejföl, 1-1 ek. vaj és olaj.
Elkészítése: A vaj és az olaj keverékén megdinszteljük a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a kockákra vágott zöldségeket meg az ugyancsak kis kockákra vágott húst, és együtt pároljuk tovább. Amikor a hús elkezd fehéredni, megszórjuk a liszttel, jól elkeverjük, és felöntjük húsalaplével. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és addig főzzük nagyon lassan, amíg megpuhul a hús. A vége felé adjuk hozzá a borsót. További 10 percig főzzük, majd beletesszük a finomra vágott petrezselymet meg a kaprot, ízlés szerint egy kevés citromlével savanyítjuk, és ezzel már csak összeforraljuk. Amikor elkészült, belekeverjük a tejszínt. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, a tányérokba adagoljuk, és rámerjük a forró levest.

hadaig 2012.03.16. 19:32:47

nektek a sós vagy az édes ízek jönnek be?

Barbárka1 2012.03.16. 19:34:35

na most olvastam, hát nem tudom Pacsi, nekem annyira nem jön be ez a kajálós szöveg

szimatka 2012.03.16. 19:36:50

@Barbárka1: mégis írtál ide nem???

virágszál8 2012.03.16. 19:48:42

sajtos pogi mindig jöhet!!!;)

Pasas2 2012.03.16. 19:50:52

valami jó kis húsos recept nincs véletlenül valakinek?

gazsika56 2012.03.16. 19:53:19

@Pasas2: napraforgóban sült csibeszelet

Pasas2 2012.03.16. 19:55:19

nem pont ilyenre gondoltam

Anchita5 2012.03.16. 19:58:42

írjátok be a goggleba hogy balkáni ízek, annyi mindent ki fog adni

liliom56 2012.03.16. 20:01:26

Fetasajttal sült paprika

liliom56 2012.03.16. 20:05:50

nem,az a görögsaláta

lionking78 2012.03.16. 20:06:53

nekem a cézár jön be

Szemcse2 2012.03.16. 20:08:23

én meg inkább a krumplipürés és rántott húsos fajta vagyok

Zalalex 2012.03.16. 20:10:38

én meg a jó kis tésztapartis vagyok

nkari 2012.03.16. 20:34:22

nem, brownie, vagy palacsinat, bá a sós palit vagy hússal töltve, az nem jön be

nemezke45 2012.03.16. 20:47:26

@Pasas2: nekem van egy tuti hambi receptem:
A hamburgerhez:
• 4 db puffancs
• csalamádé
• lila hagyma
• ketchup
• mustár
• sajt
• A húspogácsához:
• 50 dkg darált hús (fele marha, fele sertéshús)
• 1 nagyobb hagyma
• só
• sok őrölt bors
• 2 evőkanál mustár
• kb. 3-4 evőkanál ketchup
• 1 egész tojás
• (ha a massza túl laza, akkor 1-2 evőkanál zsemlemorzsa)
Elkészítés:

A darált húst egy tálba tesszük, megsózzuk, 2-3 mokkáskanálnyi borsot szórunk bele, hozzáadjuk a nagyon apró kockákra vágott hagymát, a 2 evőkanál mustárt, a tojást, és kanalanként a 3-4 evőkanál ketchupot. A masszát összegyúrjuk, és 4 egyenlő kupacra osztjuk, amelyekből szép, formás húspogácsákat készítünk. Célszerű olyan nagyságú pogácsákat készíteni, amekkora a puffancs átmérője. Egy ecsettel a húspogácsák mindkét oldalát kicsit megolajozzuk, és egy jénaira fektetve, fóliával lefedve 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Egy teflont kissé megolajozunk, és kislángon, lassan (kb. mindkét oldalát 8-8 perc alatt) pirosra sütjük. A puffancsot kettévágjuk, megrakjuk egy kis csalamádéval, rátesszük a húspogácsát, egy szelet sajtot, lilahagymát, ketchupot, mustárt, és előmelegített sütőben 5 perc alatt átmelegítjük a hamburgereket.

Pasas2 2012.03.16. 20:59:31

na ez már tetszik!!
süti beállítások módosítása